Pārtikas toksikoloģija analizē pārtikā esošās ķīmiskās toksiskās vielas un to potenciālo toksisko ietekmi uz cilvēka organismu. Tā identificē, novērš draudus un nodrošina drošas un nekaitīgas pārtikas pieejamību. Pārtikas toksikoloģijā izmanto dažādas metodes, kas izriet no analītiskās ķīmijas, biotestiem un lietišķās matemātikas, lai toksiskās vielas un to iedarbību varētu izmērīt un noteikt kvantitatīvi. Būtiska loma pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā ir riska novērtēšanas pieejas piemērošanai attiecībā uz pārtikā potenciāli esošajām toksiskajām vielām. Toksiskie savienojumi ir gan mūsu ikdienas pārtikā, gan apkārtējā vidē – to klātbūtni var maksimāli samazināt, bet to nav iespējams novērst pilnībā. Patērētājs ik dienas ar uzturu uzņem noteiktu daudzumu toksisku vielu, taču visbiežāk ļoti nelielās devās, kas nespēj izraisīt tūlītēju negatīvu ietekmi uz pārtikas patērētāju veselību. Toksiskās vielas uzkrājas noteiktos dzīvā organisma audos un ilgtermiņā izraisa negatīvu ietekmi. Pārtikas toksikoloģijas galvenais uzdevums ir pārtikas produktos potenciāli esošo toksisko vielu ietekmes uz cilvēku veselību mazināšana un novēršana.