Tautsaimniecībai nozīmīgas sugas ir lielogu dzērvenes (Vaccinium macrocarpon L.) un krūmmellenes (Vaccinium corymbosum L.). Selekcijas ceļā izveidotas vairākas šo ogu šķirnes, kas atšķiras pēc lieluma, nogatavošanās laika, ogu garšas un aromāta, kā arī uzglabāšanas īpašībām, nodrošinot ogu pieejamību visu gadu. Eiropā 2018. gadā novāktas 116 000 tonnu krūmmelleņu, Ziemeļamerikā – 410 000 tonnu, Latvijā – 344 tonnas. Lielogu dzērvenes Ziemeļamerikā 2018. gadā novāktas 583 000 tonnu, Eiropā – 1971 tonna (FAOSTAT, 2018). Kultivētās ogas tiek lietotas uzturā svaigā veidā, kā arī pārstrādātas dažāda veida produktos, tai skaitā produktos, kuros izmanto konkrētās ogās esošās savienojumu grupas ar noteiktām īpašībām.
Melleņu ģints ogas un lapas jau ilgi tiek izmantotas dažādu tautu etnomedicīnā – tām piemīt cukura līmeni pazeminošas īpašības, to lietošana uzturā novērš dažāda veida gremošanas trakta darbības traucējumus, tām ir antibakteriāla un pretiekaisuma aktivitāte. Sākot ar 20 gs. sākumu, melleņu ģints ogas ir pētītas, lai noskaidrotu to sastāvā esošās vielas un šo vielu iedarbību uz cilvēka organismu. Melleņu ģints augi satur dažāda veida dabīgas izcelsmes bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, flavanoīdus, fenolskābes, resveratrolu un triterpenoīdus – šīs vielas pašu augu pasargā no ārējo vides faktoru iedarbības (sausums, UV starojums, mikrobioloģiskās infekcijas, mehāniski bojājumi). Flavanoīdi ir savienojumi, kas ogām piešķir to krāsu un garšu, kā arī regulē auga-mikroorganismu mijiedarbību, nodrošinot tā aizsardzibu. Resveratrols un triterpenoīdi ir antibiotikām līdzīgas vielas, kas nodrošina aizsardzību no augu patogēniem. Dabā ir sastopami aptuveni 20 000 dabīgas izcelsmes triterpenoīdu, kam piemīt pretvēža un pretiekaisuma aktivitāte. Melleņu ģints ogās ir atrodami vairāki triterpenoīdi, piemēram, ursolskābe, oleanolskābe. Melleņu ģints ogās atrodamās vielas labvēlīgi iedarbojas uz ādas veselību, tās var kavēt novecošanu, samazināt vēža riskus, uzlabot urīnceļu veselību, nodrošināt gļotādu veselību. Galvenā melleņu ģints ogu iedarbība uz cilvēka organismu tiek saistīta ar augsto antioksidantu saturu, ko nodrošina polifenoli.