Apkakles sīga ir liels, drukns putns ar garām kājām. Ligzdošanas areāls sniedzas no Ēģiptes ziemeļaustrumu daļas, pāri Arābijas pussalai, Irānai un Kazahstānas dienvidu daļai līdz Ķīnas ziemeļu un Mongolijas rietumu un dienvidu daļai. Ziemo no Arābijas pussalas līdz Indijas ziemeļrietumu daļai, ziemeļos – līdz Uzbekistānai. Apdzīvo pustuksnešus, tuksnešus un vērmeļu stepes. Pārtiek gan no augiem, gan no dzīvniekiem, galvenokārt – no kukaiņiem. Latvijā reģistrēta tikai vienreiz – 1880. gadā.