AizvērtIzvēlne
Sākums
Atjaunots 2026. gada 5. novembrī
Viesturs Ķerus

lielā sīga

(angļu Great Bustard, vācu Großtrappe, franču Grande Outarde, krievu дрофа)
lielā sīga Otis tarda Linnaeus, 1758 ir ģints Otis, sīgu dzimtas (Otididae), sīgveidīgo putnu kārtas (Otidiformes) suga

Saistītie šķirkļi

  • putni Latvijā
  • sīgveidīgie putni Latvijā

Satura rādītājs

  • 1.
    Kopsavilkums
  • 2.
    Nosaukuma izcelsme un klasifikācija
  • 3.
    Izskats un balss
  • 4.
    Biotops. Dzīvesveids. Barība
  • 5.
    Izplatība. Skaits. Apdraudējums
  • 6.
    Mijiedarbība ar cilvēku
  • 7.
    Aizsardzības statuss
  • Saistītie šķirkļi
  • Tīmekļa vietnes
  • Ieteicamā literatūra
  • Kopīgot
  • Izveidot atsauci
  • Drukāt

Satura rādītājs

  • 1.
    Kopsavilkums
  • 2.
    Nosaukuma izcelsme un klasifikācija
  • 3.
    Izskats un balss
  • 4.
    Biotops. Dzīvesveids. Barība
  • 5.
    Izplatība. Skaits. Apdraudējums
  • 6.
    Mijiedarbība ar cilvēku
  • 7.
    Aizsardzības statuss
Kopsavilkums

Lielā sīga ir ļoti liels putns ar garām, spēcīgām kājām. Ligzdošanas areāls fragmentēts: Maroka, Pireneju pussala, Eiropas centrālā daļa un no Ukrainas līdz Mongolijai un Ķīnas ziemeļaustrumu daļai. Eiropā lielākoties ziemo ligzdošanas areālā, bet Āzijā ziemošanas areāls uz dienvidiem no ligzdošanas areāla. Parasti apdzīvo zālāju līdzenumus bez kokiem un lauksaimniecības zemes. Lielākoties pārtiek no augiem un bezmugurkaulniekiem. Latvijā novērota četras reizes, bet, iespējams, 19. gs. bijusi sastopama biežāk.

Nosaukuma izcelsme un klasifikācija

Zinātnisko nosaukumu Otis tarda sugai 1758. gadā deva Karls Linnejs (Carl Linnaeus). Ģints nosaukums cēlies no grieķu valodas vārda ὠτίς, ōtis, kas varētu būt tieši lielās sīgas sens nosaukums. Savukārt sugas apzīmējums veidots no šīs sugas sena nosaukuma spāņu valodā, kas savukārt atvasināts no latīņu valodas vārda tardus ‘lēns’.

Sugai tiek izdalītas divas pasugas. Otis tarda tarda sastopama no dienvidrietumu Eiropas un ziemeļrietumu Āfrikas līdz Sibīrijas dienvidrietumu un Mongolijas centrālajai daļai, Otis tarda dybowskii – no Mongolijas līdz Sibīrijas dienvidu daļai un Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Izskats un balss

Tēviņu ķermeņa garums ir 90–105 cm, mātīšu – 75–85 cm. Ķermeņa svars tēviņiem 5800–18000 g, mātītēm – 3300–5300 g. Ļoti liels, drukns putns ar garām, spēcīgām kājām. Tēviņi ievērojami lielāki un smagāki par mātītēm. Tēviņam krūtis un kakla apakšdaļas sāni rūsgani, galva un kakla augšdaļa zilpelēka, zoda sānos garas, sarveidīgas spalvas. Mugurpuse rūsgani melnraiba, vēderpuse balta. Mātītei slaidāks kakls, galva pelnu pelēka, tajā mazāk zilās nokrāsas.

Parasti klusē. Uztraukuma sauciens ir īss, nazāls rējiens. Tēviņa rīkles maiss, to piepūšot riesta laikā, rada slāpētu skaņu “umb umb”.

Biotops. Dzīvesveids. Barība

Lielā sīga ir gājputns, taču Eiropas populācija lielākoties ir nometnieciska.

Parasti apdzīvo zālāju līdzenumus bez kokiem un lauksaimniecības zemes. Pireneju pussalā sastopamas arī ļoti skrajās ozolu un olīvkoku audzēs. Ligzdošanas laikā nozīmīgas dzīvotnes ir kukaiņiem un ziediem bagāti zālāji, rudenī – rugaines, bet ziemā – lucernas lauki.

Lielākoties pārtiek no augiem un bezmugurkaulniekiem (galvenokārt vabolēm un taisnspārņiem), taču reizēm ēd arī sīkus zīdītājus, abiniekus un putnu mazuļus.

Ziemas beigās un pavasara sākumā tēviņi koncentrējas tradicionālās arēnās, kur tie cīnās, lai nodibinātu hierarhiju, bet pēc tam sacenšas par mātīšu uzmanību izkliedētos riestos. Pēc pārošanās tēviņi ligzdošanā neiesaistās.

Ligzda ir sekla bedrīte bez izklājuma.

Olas no gaišpelēkām līdz olīvzaļām ar brūniem vai pelēkiem plankumiem. Olu izmērs vidēji ir 79,4x56,8 mm. Dējumā parasti ir 2–3, bet izņēmuma gadījumos – 4 olas. Gadā viens perējums. Perē tikai mātīte. Perēšanas ilgums – 25–28 dienas.

Mazuļi ir ligzdbēgļi. Tos aprūpē tikai mātīte. Lidspēju mazuļi iegūst apmēram četru nedēļu vecumā.

Izplatība. Skaits. Apdraudējums

Ligzdošanas areāls ļoti fragmentēts: Maroka (kur, iespējams, suga jau izzudusi), Pireneju pussala, Eiropas centrālā daļa un no Ukrainas līdz Mongolijai un Ķīnas ziemeļaustrumu daļai. Eiropā lielākoties ziemo ligzdošanas areālā, bet Āzijā ziemošanas areāls uz dienvidiem no ligzdošanas areāla. Pasaules populācija sarūk.

Kopš 20. gs. 80. gadiem izplatība Eiropas centrālajā daļā samazinājusies, bet Pireneju pussalā saglabājusies gandrīz nemainīga. Eiropas populācija samazinās.

Latvijā lielā sīga droši konstatēta tikai četras reizes, taču 19. gs., iespējams, bijusi sastopama biežāk. Līdz šim pēdējais novērojums ir 1985. gada 21.–22. aprīlī, kad vienu putnu pie lauku mājām pašreizējā Jēkabpils novada Kalna pagasta teritorijā novēroja Aina Štāla. Tomēr nevar izslēgt, ka novērotais putns bija izbēdzis no nebrīves.

Pasaulē lielā sīga atzīta par apdraudētu, taču Eiropā tā nav apdraudēta. Latvijā sugas apdraudētību vērtēt nav atbilstoši.

Būtiskākie draudi sugai Eiropā ir dzīvotņu zudums, mainoties lauksaimniecības praksei, sadursmes ar elektrolīnijām, ligzdu un mazuļu bojāeja lauksaimniecības darbu rezultātā, plēsonības ietekme uz olām, mazuļiem un jaunajiem putniem un barības (bezmugurkaulnieku) trūkums. Mazāka, tomēr negatīva ietekme ir arī traucējumam, klimata pārmaiņām, malumedībām un mirstībai īpaši bargās ziemās.

Mijiedarbība ar cilvēku

Daudzviet lielā sīga tiek medīta. Lielbritānijā tā 19. gs. pirmajā pusē tika izmedīta pilnībā. Šobrīd notiek centieni sugu reintroducēt.

Lielā sīga ir Ungārijas Ornitoloģijas un dabas aizsardzības biedrības (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, MME) simbols, un organizācija aktīvi nodarbojas ar šīs sugas aizsardzību, tostarp sadarbojoties starptautiski.

Aizsardzības statuss

Lielā sīga iekļauta Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2009/147/EK (30.11.2009.) par savvaļas putnu aizsardzību 1. pielikumā, kas nozīmē, ka šai sugai jānodrošina īpaši dzīvotnes aizsardzības pasākumi. Suga iekļauta arī Bernes konvencijas II pielikumā, Bonnas konvencijas I un II pielikumā un CITES konvencijas II pielikumā.

Saistītie šķirkļi

  • putni Latvijā
  • sīgveidīgie putni Latvijā

Autora ieteiktie papildu resursi

Tīmekļa vietnes

  • BirdLife datu zona (BirdLife Data Zone)
  • Celmiņš, A., 2026, Latvijas putni 2000–2026
  • Eiropas ligzdojošo putnu atlanta kartes
  • IUCN apdraudēto sugu Sarkanais saraksts (The IUCN Red List of Threatened Species)
  • Pasaules putni (Birds of the World)
  • Pasaules putnu sistemātiskais saraksts (AviList: The Global Avian Checklist)

Ieteicamā literatūra

  • del Hoyo, J., Elliott, A., and Sargatal, J. (eds.), Handbook of the Birds of the World, vol. 3, Barcelona, Lynx Edicions, 1996.
  • Harrison, C.J.O. and Castell, P., Bird nests, eggs and nestlings of Britain and Europe with North Africa and the Middle East, London, HarperCollinsPublishers, 2002.
  • Keller, V. et al., European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change, Barcelona, European Bird Census Council & Lynx Edicions, 2020.
  • Strazds, M. (red.), Latvijas lauku putni, Rīga, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1998.
    Skatīt bibliotēku kopkatalogā
  • Svensons, L., Malernijs, K. un Seterstrems, D., Putnu noteicējs, Rīga, Jāņa sēta, 2024.
    Skatīt bibliotēku kopkatalogā
  • Transehe, N. un Sināts, R., Latvijas putni, Rīga, Mežu departamenta izdevums, 1936.
    Skatīt bibliotēku kopkatalogā
  • Bиксне, Я. (ред.), Птицы Латвии: Территориальное размещение и численность, Рига, Зинатне, 1983.
    Skatīt bibliotēku kopkatalogā

Viesturs Ķerus "Lielā sīga". Nacionālā enciklopēdija. https://enciklopedija.lv/skirklis/303211-liel%C4%81-s%C4%ABga (skatīts 05.11.2026)

Kopīgot


Kopīgot sociālajos tīklos


URL

https://enciklopedija.lv/skirklis/303211-liel%C4%81-s%C4%ABga

Šobrīd enciklopēdijā ir 6066 šķirkļi,
un darbs turpinās.
  • Par enciklopēdiju
  • Padome
  • Nozaru redakcijas kolēģija
  • Ilustrāciju redakcijas kolēģija
  • Redakcija
  • Sadarbības partneri
  • Atbalstītāji
  • Sazināties ar redakciju

© Latvijas Nacionālā bibliotēka, 2026. © Tilde, izstrāde, 2026. © Orians Anvari, dizains, 2026. Autortiesības, datu aizsardzība un izmantošana