Mikrobioma pētniecības joma ir attīstījusies no mikrobioloģijas un kļuvusi par starpnozaru sfēru. Tā sevī iekļauj biotehnoloģijas, medicīnu, uzturzinātni, lauksaimniecību, matemātiku un daudzas citas zinātnes nozares. Mikrobiomu veido mikroorganismu kopa jeb mikrobiota, kurā ietilpst baktērijas, arheji, sēnes, aļģes, vienšūņi, vīrusi, fāgi, plazmīdas, prioni un virioni. Kopā ar mikroorganismu genoma un strukturālajiem elementiem un metabolītiem mikrobiota ir sastopama tām raksturīgā dzīvotnē, kurā mikroorganismi mijiedarbojas cits ar citu un ar vidi, kuru tie apdzīvo, un pilda šajā ekosistēmā specifiskas funkcijas. Mikrobiomu spēj ietekmēt dažādi faktori, piemēram, temperatūras izmaiņas, barības vielu pieejamība, saimniekorganisma fiziskās aktivitātes un daudzi citi, tādējādi tas pielāgojas, saglabājot stabilu ekosistēmu, vai mainās līdz ar jaunajiem apstākļiem. Literatūrā kā sinonīms mikrobiomam tiek lietots termins “mikrobiota”, kā arī vēsturiskais termins “mikroflora”, ko zinātniskajā literatūrā izmanto aizvien retāk, jo termins “flora” ir attiecināms uz augu valsti.