Vienšūnu proteīns ir ilgtspējīgs un alternatīvs olbaltumvielu avots, kas tiek iegūts fermentācijas procesā no baktēriju, raugu, pelējuma sēņu un mikroaļģu biomasas. Tehnoloģijas strauja attīstība sākās 20. gs. 60.–80. gados, kad Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (Food and Agriculture Organization, FAO) paziņoja par globālu problēmu – nepietiekamu olbaltumvielu daudzumu iedzīvotāju uzturā. Tas lika meklēt alternatīvas tradicionālajiem olbaltumvielu avotiem. Vēsturiski nozīmīgi vienšūnu proteīnu produktu piemēri ir Pruteen® (Lielbritānija), Pekilo® (Somija) un Quorn® (Lielbritānija). Mūsdienās tehnoloģiju attīstība ietver metanotrofo baktēriju, mikroaļģu, raugu un pelējuma sēņu kultivēšanu, kā arī rūpniecības blakusproduktu un atkritumu substrātu izmantošanu, lai ražotu olbaltumvielas gan lopbarībai, gan pārtikai. Globālajā tirgū vadošie ražotāji ir Calysta, Unibio, Solar Foods, The Protein Brewery, Marlow Foods, Earthrise Nutritionals, Algatechnologies, Algalif, AlgaEnergy.