Pārtikas ķīmijas vēsture, nozīmīgākie pētnieki Par pārtikas ķīmijas zinātnes pirmsākumiem var uzskatīt atsevišķus atklājumus antīkajā pasaulē, taču nozīmīgākie atklājumi sākās 18. gs. beigās. Pārtikas ķīmija kā atsevišķa nozare nebija pazīstama līdz 20. gs., pirms tam tās vēsture bija cieši saistīta ar lauksaimniecības ķīmiju. Vairāki ievērojami ķīmiķi no 1780. līdz 1850. gadam veica atklājumus, kurus var uzskatīt par modernās pārtikas ķīmijas pirmsākumiem. Par precīzu analītisko pētījumu pirmsākumiem lauksaimniecībā un pārtikas ķīmijā tiek uzskatīta dažādu jaunu ķīmisko savienojumu izdalīšana no augu un dzīvnieku produktiem.
Zviedru farmaceits Kārlis Vilhelms Šēle (Carl Wilhelm Scheele) izolēja un pētīja laktozes īpašības (1780), no pienskābes ieguva gļotskābi (1780), izgudroja etiķa izmantošanu konservēšanā karsējot (1782), izolēja citronskābi no citronu sulas (1784) un ērkšķogām (1785), izolēja ābolskābi no āboliem (1785) un testēja 20 pazīstamus augļus, lai noteiktu citronskābi, ābolskābi un vīnskābes (1785). Franču ķīmiķis Antuāns Lorāns Lavuazjē (Antoine-Laurent Lavoisier) bija pirmais, kurš parādīja, ka fermentācijas procesus var izteikt kā līdzsvara vienādojumu. Viņš veica pirmo mēģinājumu, lai noteiktu spirta sastāvu (1784), un publicēja pirmos pētījumus (1786) par organiskajām skābēm dažādos augļos. Žozefs Luijs Gē-Lisaks (Joseph Louis Gay-Lussac) un Luijs Žaks Tenārs (Louis-Jacques Thénard) 1811. gadā izgudroja metodi C, H un N procentuālā sastāva noteikšanai sausu dārzeņu paraugos. Angļu zinātnieks Hamfrijs Deivijs (Sir Humphrey Davy) 1813. gadā izdotajā grāmatā “Lauksaimniecības ķīmijas elementi Lauksaimniecības padomes lekciju kursā” (Elements of Agricultural Chemistry, in a Course of Lectures for the Board of Agriculture) pirmo reizi risina jautājumus, saistītus ar pārtikas ķīmiju. H. Deivijs rakstīja, ka augi parasti ir veidoti no septiņiem vai atsoņiem elementiem, no kuriem vissvarīgākie ir ogleklis (C), ūdeņradis (H) un skābeklis (O) dažādās attiecībās, dažreiz kombinācijā arī ar slāpekli (N). Zviedru zinātnieka Jensa Jākoba Bercēliusa (Jöns Jakob Berzelius) un skotu ķīmiķa Tomasa Tomsona (Thomas Thomson) darbos pirmo reizi minētas organisko savienojumu formulas. J. J. Bercēliuss noteica apmēram 2000 savienojumu sastāvus, tādējādi pārbaudot likumu par noteiktām atomu attiecībām organiskajos savienojumos. Franču ķīmiķis Mišels Ežēns Ševrē (Michel-Eugène Chevreul) apkopoja tobrīd zināmos elementus organiskajos savienojumos un informēja par procesiem, kurus var piemērot organisko vielu analīzē – ekstrakciju ar neitrāliem šķīdinātājiem, vienkāršo destilāciju, frakcionēto destilāciju vai destilāciju ar ūdens tvaiku. M. E. Ševrē bija organisko vielu analīzes pamatlicējs, un viņa klasiskie pētījumi par augu eļļu sastāvu atklāja un nosauca stearīnskābi un oleīnskābi.
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) armijas kara ārsts Viljams Boumonts (William Beaumont) veica klasiskus eksperimentus par gremošanas procesiem kuņģī, kas mainīja kopš sengrieķu ārsta un filozofa Hipokrāta (Ἱπποκράτης ὁ Κῷος) laikiem esošos uzskatus, ka pārtika satur vienkāršus uztura komponentus. Eksperiments tika veikts no 1825. līdz 1833. gadam kopā ar kanādieti Aleksi Senmartēnu (Alexis Bidagan St. Martin), kura ievainojums ļāva piekļūt tieši kuņģim, ievietojot tajā pārtiku, un vēlāk pētīt gremošanas izmaiņas.
Justuss fon Lībigs (Justus Freiherr von Liebig) 1837. gadā atklāja, ka acetaldehīds rodas kā starpprodukts, spirtam fermentējoties etiķskābē. J. fon Lībigs 1842. gadā klasificēja pārtiku kā slāpekli saturošu (augu fibrīns, albumīns, kazeīns, dzīvnieku gaļa un asinis) vai slāpekli nesaturošu (tauki, ogļhidrāti, spirta atvasinājumi). Kaut gan šī klasifikācija vairākos aspektos nav korekta, tā ļāva saskatīt būtiskas atšķirības starp dažādiem produktiem. Viņš arī pilnveidoja metodes organisko vielu kvantitatīvai noteikšanai, īpaši ar oksidēšanu. J. fon Lībigs publicēja pirmo pārtikas ķīmijas grāmatu “Pētījumi pārtikas ķīmijā” (Researches on the Chemistry of Food, 1847), kurā iekļauti viņa pētījumi par ūdenī šķīstošiem muskuļu savienojumiem (kreatīnu, kreatinīnu, sarkozīnu, inozīnskābi, pienskābi un citiem).
Franču ķīmiķis Luijs Kamills Maijārs (Louis-Camille Maillard) 1912. gadā publicēja rakstu, kurā skaidroja melanoidīnu veidošanos aminoskābju reakcijās ar cukuriem. Šo reakciju mehānismu izpētīja amerikāņu ķīmiķis Džons Hodžs (John Edward Hodge), kurš 1953. gadā to publicēja un nosauca par Maijāra reakciju.
Žans Batists Dimā (Jean-Baptiste Dumas) 1871. gadā izvirzīja hipotēzi, ka uzturs, kas sastāv tikai no proteīniem, ogļhidrātiem un taukiem, ir nepietiekams, lai nodrošinātu cilvēkam dzīvību. Vācijā 1860. gadā nodibināja pirmo publisko lauksaimniecības eksperimentālo staciju. Vilhelms Hannebergs (Wilhelm Hanneberg) un Frīdrihs Štomanis (Friedrich Stohmann), balstoties uz iepriekšējo ķīmiķu sasniegumiem, attīstīja metodes, lai noteiktu pārtikas galvenās sastāvdaļas. Sadalot paraugu vairākās daļās, viņi noteica mitruma saturu, taukus, pelnus un slāpekli. Tad, pareizinot slāpekļa saturu ar 6,25, viņi ieguva proteīnu saturu. Atlikumu pēc pakāpeniskas sadalīšanas ar atšķaidītām skābēm un bāzēm nosauca par šķiedrvielām. Atlikumu pēc proteīnu, tauku, pelnu un šķiedrvielu atdalīšanas nosauca par “no slāpekļa brīvu ekstraktu”, un to uzskatīja par izmantojamu ogļhidrātu.
1862. gadā ASV tiek pieņemts lēmums par koledžu veidošanu, lai apmācītu agroķīmiķus un pārtikas ķīmiķus, un pēc tam tika dibināts ASV Lauksaimniecības departaments (United States Department of Agriculture), kurš izvērsa kampaņu pret pārtikas produktu viltojumiem un piesārņojumu, tāpēc 1906. gadā ASV pieņēma pirmo no daudzajiem patērētāju aizsardzības likumiem – “Tīras pārtikas un zāļu likumu” (Pure Food and Drug Act). 1887. gadā ASV tika dibinātas lauksaimniecības izmēģinājumu stacijas, kas ietekmēja pārtikas zinātnes attīstību; 20. gs. pirmajā pusē atklāja, nosauca un raksturoja daudz vitamīnu, minerālvielu, taukskābju un aminoskābju.
Pārtikas ķīmijas attīstība veicināja pārtikas piesārņošanu. 20. gs. vidū nozīmīgs un arī strīdīgs bija ķimikāliju pielietojums, lai veicinātu augu un dzīvnieku augšanu, pārtikas izejvielu pārstrādi un pārtikas realizāciju. Dažāda veida pārtikas piesārņojuma noteikšana vienlaicīgi veicināja pārtikas analītiskās ķīmijas attīstību.